Natuurlijk, laten we dat wat toegankelijker en uitnodigender maken!



Als schrijver is je persoonlijke website een van je belangrijkste marketingtools als het gaat om het verkopen van boeken. Maar wat maakt een website nu echt succesvol? Ten eerste is het belangrijk dat je site snel laadt op mobiele apparaten – we willen immers niet dat mensen wegklikken omdat ze te lang moeten wachten! Daarnaast is een professionele uitstraling cruciaal; je wilt dat je bezoekers meteen het gevoel hebben dat ze met een serieuze auteur te maken hebben.


Zorg ook dat de informatie die je aanbiedt relevant is en makkelijk te vinden. Het kan daarbij helpen om duidelijke kopjes te gebruiken, zodat alles overzichtelijk blijft. Denk bij het samenstellen van je inhoud ook goed na over het doel van je website. Is het vooral gericht op het verkopen van je boeken? Of wil je liever interactie hebben met je lezers? Misschien houd je wel een blog bij en wil je je schrijversproces delen!


Hier zijn zes handige tips om ervoor te zorgen dat jouw auteurswebsite echt gaat schitteren!


### 1. Auteursbiografie 

Als je aan het schrijven bent, is het altijd een goed idee om een biografie op je website te zetten. Het maakt niet uit of je veel of weinig wilt delen over jezelf; het ziet er professioneel uit! Plaats het onder een sectie zoals ‘Over de auteur’. Schrijf het in de derde persoon, dus gebruik ‘hij’, ‘zij’ of gewoon je eigen naam. Dit helpt de media om je verhaal makkelijk over te nemen. Korte biografieën zijn hierbij vaak handiger, maar als iemand écht meer over je wil weten, kan een iets langere versie ook leuk zijn om te lezen.


### 2. Boekenpagina’s 

Heb je boeken gepubliceerd? Geweldig! Maak voor elk boek een aparte pagina op je website. Vermeld daar de titel, ondertitel, naam van de uitgever, de omslag van het boek, ISBN, aantal bladzijden, en natuurlijk een leuke beschrijving van het verhaal. Dit is ook een perfecte plek om citaten uit recensies toe te voegen, mocht je die hebben. Vergeet niet een link naar een online winkel toe te voegen zodat mensen het boek eenvoudig kunnen kopen!


Zeker! Laten we het wat informeler maken:


---


3. E-mailadressen verzamelen 

Denk er eens over na om een handig platform zoals MailChimp of Constant Contact te gebruiken. Hiermee kun je een simpel formulier op je website zetten, zodat bezoekers hun e-mailadres kunnen achterlaten. Zelfs als je nog niet precies weet wat je met die adressen gaat doen, komt die lijst later vast van pas als je een nieuwsbrief of iets anders wilt versturen.


4. Een blog starten 

Heb je ooit nagedacht over het starten van een blog op je website? Als je die stap wilt zetten, zijn hier vier dingen om in gedachten te houden: 

- Schrijf over iets dat past bij de rest van je website. 

- Kies een onderwerp waar je echt iets van af weet. 

- Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe posts plaatst. 

- Maak het gemakkelijk voor mensen om je blog te vinden via sociale media en zoekmachines. Gebruik relevante zoekwoorden in je blogtitels en deel je nieuwe berichten op sociale media!


5. Mediapaagina 

Een mediapagina kan superhandig zijn voor journalisten en de pers. Vergeet niet om hier je auteursfoto en afbeeldingen van je boekomslagen toe te voegen. En, heel belangrijk, zorg ervoor dat je een link naar je contactpagina erbij zet, zodat media je makkelijk kunnen bereiken als ze interesse hebben.


**Contactformulier**


We moedigen je echt aan om contact met ons op te nemen. Wist je dat veel schrijvers niet zo veel berichten ontvangen? Dat betekent dat jouw bericht echt kan opvallen en misschien wel nieuwe kansen kan opleveren! Houd je contactformulier simpel; vraag niet om te veel informatie, want dat kan mensen afschrikken. En een tip: zet er geen e-mailadressen of telefoonnummers op. Je kunt altijd besluiten of je die informatie wilt delen nadat je een bericht hebt ontvangen.


Benieuwd hoe een effectieve auteurswebsite eruitziet? Hier zijn wat leuke voorbeelden van Nederlandse schrijvers! Neem bijvoorbeeld de website van Jan van Mersbergen. Daar draait alles om zijn zelfgeschreven korte verhalen, die bijna dagelijks verschijnen. De site is ook lekker overzichtelijk. Je kunt hem wel bereiken, maar het contact staat niet echt centraal.


Dan hebben we de website van de minder bekende auteur en kunstenaar Ingrid Aanen. Haar site is iets strakker ingericht. Alles is helder en goed georganiseerd, met aparte secties voor een blog, haar autobiografie, contact en zelfs fragmenten uit haar werk. Die secties zijn gemakkelijk te vinden, gewoon klikken bovenaan de website. En als je meer klassieke auteurswebsites wilt bekijken, klik dan hier!